Babeczki bananowe
Swego czasu zostałem przez siostrę poczęstowany taką babeczką i bardzo mi wtedy zasmakowała. Wypiek wygląda niepozornie, z wierzchu nawet bardzo skromnie, natomiast smakuje przepysznie, szczególnie kiedy sporządza go siostra. Spróbowałem wykonać takie babeczki sam, zgodnie z jej instrukcją, i udało się. Dlatego postanowiłem podzielić się na mojej stronie internetowej z Państwem tym przepisem, też jako ściąga dla mnie. Wobec tego chciałbym przedstawić Państwu… przepis na babeczki bananowe, ale orzechowe ;). Do dzieła!
Informacje
- Liczba porcji
- ~12 babeczek
- Całkowity czas wykonania
- Czas przygotowania
- Czas pieczenia
Składniki
Przyjmuję, że szklanka ma pojemność 250 ml.
- 2 banany
- 125 g orzechów włoskich
- jajko
- kawałek cytryny
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- ⅔ szklanki cukru (trzcinowego ew. białego)
- ½ szklanki oleju roślinnego
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru wanilinowego
Wymagane narzędzia i elementy
Pomijam podstawowe narzędzia kuchenne.
- forma na babeczki (na co najmniej 12 szt.)
- papilotki (co najmniej 12 szt.)
- rózga kuchenna
- łyżka drewniana
- 2 miski
- sito do przesiewania mąki (opcjonalnie)
Plan działania
Pierwsze 5 czynności można wykonywać równolegle.
- Obrać banany, włożyć do pierwszej miski, skropić nieco sokiem z kawałka cytryny i rozgnieść (za pomocą tłuczka do ziemniaków ew. widelca). Po czym dodać olej roślinny, mleko, jajko i masło orzechowe, a później wszystko wymieszać rózgą kuchenną.
- Do drugiej miski wsypać mąkę (można ją przepuścić przez sito), dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz cukier wanilinowy i wszystko wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik (góra i dół) do 180 stopni C.
- Zapełnić formę na babeczki papilotkami.
- Posiekać orzechy, zostawiając trochę — jeden kawałek (połówka orzecha) do umieszczenia na wierzch każdej babeczki.
- Dodać posiekane orzechy do miski z sypkimi składnikami (drugiej), a następnie wymieszać je.
- Wsypać sypkie składniki do miski z mokrymi (drugą miskę do pierwszej) i wymieszać tylko do połączenia się składników (krótko — aż zniknie mąka).
- Starannie napełnić ciastem papilotki, ustawić pojedyncze kawałki orzecha na środku każdej babeczki, po czym włożyć formę do piekarnika.
- Piec przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż przestygną.
Smacznego!
Mam nadzieję, że wypieki się udały :). Powyżej przygotowałem jeszcze kilka przypuszczalnie pomocnych ilustracji przedstawiających kluczowe momenty. Jeżeli macie taką potrzebę, mogą Państwo podzielić się efektami w komentarzu, chętnie obejrzę inne realizacje tego przepisu. Następnym razem, kiedy pojawi się wpis tego typu, pokażę Państwu jak przygotować moje popisowe danie.