Babeczki bananowe

Przepisy

Efekt końcowy realizacji przepisu widziany nieco z góry.

Swego czasu zostałem przez siostrę poczęstowany taką babeczką i bardzo mi wtedy zasmakowała. Wypiek wygląda niepozornie, z wierzchu nawet bardzo skromnie, natomiast smakuje przepysznie, szczególnie kiedy sporządza go siostra. Spróbowałem wykonać takie babeczki sam, zgodnie z jej instrukcją, i udało się. Dlatego postanowiłem podzielić się na mojej stronie internetowej z Państwem tym przepisem, też jako ściąga dla mnie. Wobec tego chciałbym przedstawić Państwu… przepis na babeczki bananowe, ale orzechowe ;). Do dzieła!

Informacje

Liczba porcji
~12 babeczek
Całkowity czas wykonania
Czas przygotowania
Czas pieczenia

Składniki

Przyjmuję, że szklanka ma pojemność 250 ml.

  • 2 banany
  • 125 g orzechów włoskich
  • jajko
  • kawałek cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • ⅔ szklanki cukru (trzcinowego ew. białego)
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego

Wymagane narzędzia i elementy

Pomijam podstawowe narzędzia kuchenne.

  • forma na babeczki (na co najmniej 12 szt.)
  • papilotki (co najmniej 12 szt.)
  • rózga kuchenna
  • łyżka drewniana
  • 2 miski
  • sito do przesiewania mąki (opcjonalnie)

Plan działania

Pierwsze 5 czynności można wykonywać równolegle.

  1. Obrać banany, włożyć do pierwszej miski, skropić nieco sokiem z kawałka cytryny i rozgnieść (za pomocą tłuczka do ziemniaków ew. widelca). Po czym dodać olej roślinny, mleko, jajko i masło orzechowe, a później wszystko wymieszać rózgą kuchenną.
  2. Do drugiej miski wsypać mąkę (można ją przepuścić przez sito), dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz cukier wanilinowy i wszystko wymieszać.
  3. Rozgrzać piekarnik (góra i dół) do 180 stopni C.
  4. Zapełnić formę na babeczki papilotkami.
  5. Posiekać orzechy, zostawiając trochę — jeden kawałek (połówka orzecha) do umieszczenia na wierzch każdej babeczki.
  6. Dodać posiekane orzechy do miski z sypkimi składnikami (drugiej), a następnie wymieszać je.
  7. Wsypać sypkie składniki do miski z mokrymi (drugą miskę do pierwszej) i wymieszać tylko do połączenia się składników (krótko — aż zniknie mąka).
  8. Starannie napełnić ciastem papilotki, ustawić pojedyncze kawałki orzecha na środku każdej babeczki, po czym włożyć formę do piekarnika.
  9. Piec przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż przestygną.

Smacznego!

Rozmieszczone wszystkie składniki i narzędzia, tak aby zmieściły się na zdjeciu. Posiekane orzechy oraz dwie miski — z suchymi i mokrymi składnikami. Miska z połączonymi składnikami, papilotki, forma na babeczki oraz kawałki orzechów. Proces napełniania ciastem papilotek, moment nakładania ciasta do dziewiątej papilotki. Moja dłoń ustawiająca kawałki orzecha na wypełnionych po brzegi ciastem papilotkach. Moment wkładania formy do piekarnika. Pieczące się babeczki zza okna piekarnika.

Mam nadzieję, że wypieki się udały :). Powyżej przygotowałem jeszcze kilka przypuszczalnie pomocnych ilustracji przedstawiających kluczowe momenty. Jeżeli macie taką potrzebę, mogą Państwo podzielić się efektami w komentarzu, chętnie obejrzę inne realizacje tego przepisu. Następnym razem, kiedy pojawi się wpis tego typu, pokażę Państwu jak przygotować moje popisowe danie.